Starkt intresse för att lära sig mer om krisberedskap

Omslag på broschyr med titeln "Om kriget eller krisen kommer".

Två av tre uppger att de vill lära sig mer om hur man agerar i händelse av kris eller krig och hälften vill stärka sin hemberedskap. Det visar en ny enkätundersökning från Novus.

Utbildning Demokrati Beredskap
Senast uppdaterad:

Undersökningen, som genomfördes i maj 2025, bygger på svar från 1 024 personer, och visar att intresset för att öka sin beredskap är stort. Resultaten bekräftar den bild som tidigare framkommit i Myndigheten för samhällsberedskaps undersökningar: många upplever att de saknar tillräcklig kunskap för att agera om samhället drabbas av kris eller krig.

– Det är tydligt att människor vill ta ansvar och rusta sig inför framtida samhällsstörningar, säger Johan Ernestam, analyschef på Folkbildningsrådet. Men för att den viljan ska kunna omsättas i praktisk beredskap krävs tillgång till kunskap, och där har folkbildningen en central roll att spela.

En femtedel av de svarande uppger att de skulle vilja gå en kurs, exempelvis via ett studieförbund. Nära hälften är intresserade av digitala föreläsningar och var fjärde av fysiska.

I sitt budgetunderlag för 2026–2028 föreslår Folkbildningsrådet en nationell satsning på folkbildning för stärkt beredskap och civilt försvar. Förslaget omfattar 150 miljoner kronor per år för kunskapshöjande insatser med potential att nå minst 50 000 personer årligen.

– Det är ett smart och effektivt sätt att göra Sverige starkare, tillsammans. Folkbildningen är redo, som den alltid varit under sin 150-åriga historia, skriver Folkbildningsrådets generalsekreterare, Anna-Karin Lindblom, i en nyligen publicerad debattartikel i Dagens Samhälle.

Foto: Peter Myrefjord.

Om undersökningen 

Enkätundersökningen ”Allmänheten om informationsbehovet i beredskapsfrågor” riktade sig till personer mellan 18 och 74 år boende i Sverige, och genomfördes under maj 2025 av Novus på uppdrag av Folkbildningsrådet. Antalet respondenter var 1 024 och svarsfrekvensen var 60 procent. Två av tre svarande ville öka sin kunskap om hur man agerar vid samhällsstörningar. 65 procent ville också ha större kunskap om hur man ska agera om det blir krig. Hälften av de tillfrågade uppgav vidare att de ville stärka sin hemberedskap: hur man klarar sig utan el, vatten, värme och kommunikation.