Folkbildning i många samtal under Almedalsveckan

Gruppbild på paneldeltagare på scenen under Folkbildningsrådets seminarium på Almedalsveckan 2025.

Beredskap, kompetensförsörjning och civilsamhällets förutsättningar – det var några av de teman under Almedalsveckan där folkbildningen lyftes som en viktig resurs. Folkbildningsrådet var på plats och medverkade i flera seminarier.

Folkhögskola Studieförbund Politik
Senast uppdaterad:

Tillsammans med politiker och näringsliv deltog många aktörer från det svenska civilsamhället i Almedalsveckan i Visby den 23–27 juni. Folkbildningsrådet medverkade för att sprida kunskap om folkbildningen och bevaka samhällsfrågor som berör området.

– Vi konstaterar att behovet av folkbildningsinsatser nu lyfts från olika håll. I Almedalen återkom detta bland annat i samtal om beredskap, medie- och informationskunnighet, demokrati och jämlik kompetensförsörjning. Det här är frågor som berör hela landet och där folkbildningen har möjlighet att nå ut brett, säger Anna-Karin Lindblom, Folkbildningsrådets generalsekreterare.

Folkhögskolan i fokus för samtal om kompetensförsörjning

Vid Folkbildningsrådets seminarium ”Kompetensbrist och arbetslöshet – är folkhögskolan en del av lösningen?” konstaterades att landets folkhögskolor skulle kunna bidra ännu mer till kompetensförsörjningen. I panelen fanns en bred enighet om folkhögskolans potential – men också om behovet av långsiktighet, politisk vilja och ökad kunskap om utbildningsformens särart och styrkor. Medverkade gjorde Anki Sandberg från Riksförbundet Attention, Anna Jähnke (M) från Region Skåne, Olle Westberg från Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation RIO och Tomas Eneroth från ABF. 

Vikten av ”ekosystem” och kultur i hela landet

Företrädare från Folkbildningsrådet deltog även i andra arrangörers program. Anna-Karin Lindblom beskrev studieförbundens och folkhögskolornas roll i musiklivets ekosystem vid ett seminarium hos Stim och Ifpi Sverige. Hon medverkade också på Studieförbundet Bilda och Newmaninstitutets gemensamma scen i ett samtal om det nya demokrativillkoret för statligt stöd till civilsamhälle och trossamfund samt i ett samtal om demokrati som Svenska kyrkan anordnade.

Thor Rutgersson deltog i seminariet ”Ett dummare Sverige?” på Biblioteksarenan. Samtalet, om konsekvenserna av neddragningarna på bibliotek och studieförbund, gav en försmak på en rapport som Folkbildningsrådet släpper i höst tillsammans med Studieförbunden i samverkan och Svensk biblioteksförening.

Lär man sig verkligen demokrati i replokalen? var rubriken för ytterligare ett seminarium hos Studieförbundet Bilda. Lina Brustad från Folkbildningsrådet deltog i panelen som konstaterade att ett fritt kulturliv är viktigt för ett demokratiskt samhälle.

– Trots sin 150-åriga historia och breda samhällsbetydelse kan folkbildningen inte tas för given. Den behöver stabila förutsättningar och brett stöd för att kunna fortsätta bidra till samhällets utmaningar. Därför är det positivt att frågan om folkbildningens framtid uppmärksammas i många sammanhang – av exempelvis myndigheter,  branschorganisationer och samfund, säger Anna-Karin Lindblom.